Nieuwe taaltip

Woord van het jaar 2019

Karma is het Kinderwoord van het jaar

Karma is het kinderwoord van 2019 geworden. Met 46,4 % van de stemmen is het een overtuigende winnaar, gevolgd door bruh met 23,07% van de stemmen, scrunchie met 15,42%, sksksk met 12,53% en tingles met 2,58% van de stemmen. 

Karma betekent: alles wat we doen, denken of zeggen, komt uiteindelijk weer bij onszelf terug.

“Voor mij is karma een verrassende winnaar, want uiteindelijk gaat het toch om een begrip uit het boeddhisme en hindoeïsme.”

Taaladviseur Ruud Hendrickx

Yeet is het Tienerwoord van het jaar

Yeet is populair geworden door video’s op Vine en YouTube en komt overgewaaid uit de Verenigde Staten.  Het woord geeft uitdrukking aan blijdschap en betekent zoveel als joepie!

“Oorspronkelijk komt yeet uit het basketbal en later uit de danswereld, maar in vijf jaar tijd is het uitgegroeid tot een uitroep, in de sfeer van ‘yes!’ en ‘neat!’ “ 

Taaladviseur Ruud Hendrickx

“winkelhieren” woord van het jaar

Negentien kanshebbers waren er voor de felbegeerde titel van “Woord van het Jaar”. Bijna 9.000 taalvrienden stemden mee. Het nieuw bedachte woord “winkelhieren” haalde het met vlag en wimpel: één op de drie kiezers stemde voor “winkelhieren”. Op twee eindigt “klimaatspijbelaar” en op drie “egelwegel“.

Betekenis: bij lokale bedrijven en winkels kopen. Zie ook https://youtu.be/ZrP_tUxRIZs

Bron: https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2019/12/16/karma-en-yeet-kinder-en-tienerwoord-van-het-jaar/

TAALTIP JANUARI 2020

Wat is de correcte uitspraak van het jaartal 2020?

Het jaartal 2020 kan als ‘tweeduizend twintig’ en als ‘twintig twintig’ uitgesproken worden.

Jaartallen in de eenentwintigste eeuw kunnen met ‘tweeduizend’ uitgesproken worden: ‘tweeduizend negentien’, ‘tweeduizend twintig’. Vooral jaartallen vanaf het tweede decennium worden ook met ‘twintig’ uitgesproken: ‘twintig negentien’, ‘twintig twintig’. Daar is geen bezwaar tegen.

Hoe schrijf je het jaartal 2020 voluit: tweeduizendtwintig of tweeduizend twintig?

De correcte schrijfwijze is tweeduizend twintig. Getallen in woorden worden aaneengeschreven tot en met het woord duizend. Achter het woord duizend komt er een spatie: duizend twintig, tweehonderddertienduizend vijfhonderdzestig.

Voor en na de woorden miljoen, miljard, biljoen, biljard, triljoen enzovoort staat er ook een spatie, bijvoorbeeld twintig miljoen tweeduizend veertig. Bij klinkerbotsing in getallen komt er een trema: vijfduizend tweeëndertig, drieënzestigduizend vierhonderdvijftig.

Bron: Taallink

Vorige taaltips

  • Taaltips schooljaar 2019-2020: klik hier
  • Taaltips schooljaar 2018-2019: klik hier
  • Taaltips schooljaar 2017-2018